Skip to content

Proposta i posicionament respecte al projecte "Hard Rock":

 

Screenshot_20230518-010712_WhatsApp

El temps sovint dona i lleva raons, com ocorre en aquest cas. Els dubtes que existien fa 10 anys, quan es va presentar el projecte Barcelona World (ara "Hard Rock"), no van fer sinó acréixer-se, des de la legalitat de l'expropiació, duta a terme fa anys als petits propietaris per a benefici de La Caixa, passant per l'escepticisme sobre els beneficis reals per a Salou en el seu conjunt, fins als danys mediambientals que es produirien en dos espais protegits (reconeguts pel propi Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat). Consultar: https://www.google.com/amp/s/es.ara.cat/sociedad/nuevo-bcn-world-no-cumple-requisitos-ambientales_1_4527490.amp.html, que, per això no va aprovar l'última modificació del Pla Director Urbanistic de 2020, respecte al de 2016, obligada aquesta per sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Es tracta d'impactes irreversibles sobre flora i fauna, recursos hídrics, paisatge i tensionament en els serveis públics i subministrament d'energia.

 

En definitiva, aquests anys ha augmentat la desconfiança social cap a aquest model de mega-projectes que gira entorn del joc, i el que comporta: ocupacions i sous precaris, foment de la ludopatia, baixos imposats per als promotors i un alt impacte mediambiental. És cada vegada més percebut com desfasat. Finalment, l'opacitat amb la qual s'ha emportat aquest projecte i els canvis que s'han donat en el mateix en aquests anys, han influït en què es consolidi aquesta opinió a Salou i al Camp de Tarragona.

 

Pel que fa a la nostra proposta, considerem que no té sentit fer dependre el desenvolupament econòmic de Salou, que es faci realitat un mega-projecte de joc, que depèn de la decisió que adoptin els tribunals (als quals, amb tota lògica i legitimitat, han recorregut la plataforma Aturem Hard Rock i altres associacions), o els propis inversors i promotors, que podríen acabar renunciant al projecte.

 

Salou no és un parc temàtic, i considerem que ha de tenir un model de ciutat propi, coherent, viable i sostenible, que aprofiti el seu patrimoni natural, paisatgístic i històric per a desestacionalitzar l'activitat turística i de serveis, i així, generar oportunitats i riquesa per a tod@s.

 

De fet, considerem molt més interessant fidelitzar un turista que valori el patrimoni natural, paisatgístic i històric ben cuidats que un de casino i oci nocturn, cuidar i posar en valor tot el que Salou pot oferir a aquest turista: Camí de Ronda, cales de Cap Salou, paisatges únics, boscos, enclavaments històrics, i adaptar els serveis turístics a aquest perfil, incorporant economia circular i regenerativa, sostenibilitat, digitalització, i amb una oferta més inclusiva amb les demandes i noves necessitats d'aquests visitants (possibilitat de desplaçar-se amb formes de transport sostenible, turistes amb mascotes i naturisme). 

(Objectius 9, 11, 13, 14, 15, 16 i 17 de l'Agenda 2030)